הסבר אודות גלאוקומה אצל ילדים ותינוקות – אבחון וטיפול
גלאוקומה היא שם לקבוצת מחלות הפוגעות בעצב הראייה ובחדות הראייה עד כדי עיוורון.
גלאוקומה היא לרוב נגרמת על ידי לחץ תוך עיני מוגבר הגורם ללחץ על דפנות העין וגם על עצב הראייה. בניגוד לדעה הרווחת, גלאוקומה אינה מחלה של מבוגרים בלבד ועלולה להופיע גם בפעוטות בילדים ולעיתים אף בתקופה העוברית. רוב מקרי הגלאוקומה בילדות הם דו צדדיים (70%) ומאובחנים במרבית המקרים כבר בשנה הראשונה לחיים.
המחלה שכיחה יותר בזכרים (65%) ושכיחותה משתנה בהתאם לארץ המוצא בין 1 ל1250 לידות למשל בארצות הבלקן ועד 1 ל18000 לידות בבריטניה. נישואים בין קרובי משפחה מגבירים את הסיכון לצאצאים לחלות במחלה עד כדי 1 ל 50 לידות. כאשר הגלאוקומה מתגלה אצל ילודים הפרוגנוזה לאבדן ראייה חמור אינה טובה ומעל מחצית הילודים יגיעו לכדי עיוורון, במיוחד כאשר האבחנה נעשתה לאחר גיל שנה.
הסיבה לגלאוקומה נעוצה בהפרעה התפתחותית בתקופה העוברית למערכת הניקוז של הנוזלים מהעין, ועל כן נוזל הנוצר בגלגל העין אינו מתנקז כראוי וגורם לעליית לחץ ונזק לעצב הראייה.
האבחנה של גלאוקומה יכולה להיעשות כבר בחדר תינוקות לאחר הלידה על ידי בדיקת רופא ילדים הנעשית באופן שגרתי, בה ניתן לראות למשל עיניים בולטות וגדולות וכן עכירות בקרנית הנמצאת בקדמת העין.
תופעות אלו קורות כיוון שעד גיל 3 לחץ תוך עיני מוגבר (בניגוד למבוגרים) גורם למתיחה של גלגל העין כך שהוא נעשה ארוך יותר וגם גורם להגדלה של הקרנית, לקרעים בחלק מהשכבות שלה ולבצקת ועכירות בקרנית. בגיל מאוחר יותר ההורים יכולים לשים לב לתופעות של דמעת ופוטופוביה (אי סבילות לאור מצב בו חשיפה לאור גורמת אי נוחות קשה בעיניים והתכווצות העפעפיים) ותגובות אחרות שמטרתן הימנעות מן האור.
הטיפול בגלאוקומה אצל תינוקות הוא לרוב כירורגי, בניגוד למבוגרים – שם הטיפול הוא לרוב תרופתי.
מאחר ומדובר בהפרעה אנטומית לניקוז הנוזלים מהעין יש צורך בניתוח שיסלק את המחסום הזה וישנן מספר גישות ניתוחיות לכך. הטיפול התרופתי הניתן הינו רק עד לתאריך הניתוח עצמו ולעיתים כתוספת לטיפול הכירוגי באם זה אינו מספיק בכדי להוריד את הלחץ.
הטיפול הכולל בילדים חייב להיות משולב על ידי רופא עיניים מומחה לגלאוקומה והן על ידי רופא עיניים המומחה בילדים מאחר והשינוי במבנה העין בעקבות הלחץ אינו הפיך וגורם לקוצר ראייה.
אי לכך, יש צורך בטיפולים משלימים על מנת למנוע הופעה של עין עצלה על ידי משקפיים מותאמים ורטייה במיוחד באותם מקרים בהם המחלה חד צדדית.
ניתן לאבחן חלק ממקרי הגלאוקומה ומחלות עיניים אחרות, כגון קטרקט, כבר בתקופה העוברית באמצעות סקירת מערכות אצל רופא הנשים ורצוי שהרופא הבודק יהיה מודע לכך.