כנס 2024 של האגודה האירופית לקטרקט וניתוחי תשבורת (ESCRS), שהתקיים בברצלונה, הינו אירוע מרכזי בתחום רפואת העיניים, שאסף למעלה מ-16,000 משתתפים מרחבי העולם. הקונגרס הציג התקדמות טכנולוגית בניתוחי קטרקט, ניהול מחלת גלאוקומה וטכנולוגיית רבות אחרות הקשורות למצבי עיניים משתנים. הדגשים העיקריים כללו הצגת עדשות תוך-עיניות חדשות (IOLs) המשפרות את איכות הראייה ומפחיתות תופעות לוואי, כגון עדשות מונופוקל פלוס ועדשות עומק-מיקוד מורחבות, כמו גם את התפקיד ההולך וגדל של בינה מלאכותית (AI) באבחון וניהול גלאוקומה. שילוב של בינה מלאכותית בסביבות עבודה קליניות, יחד עם מחקר לטיפולי גלאוקומה מותאמים אישית, הודגש, ומציע גישות מותאמות לניתוח וטיפול. במאמר זה נסקור את החידושים המשמעותיים שהוצגו בכנס בתחומי קטרקט וגלאוקומה.
חידושים בנושא ניתוחי קטרקט:
התקדמות בטכנולוגיית IOL (עדשה תוך עינית): טכנולוגיות IOL חדשות היו בחזית הדיונים על טיפול בקטרקט. הצגת עדשות מונופוקל פלוס ועדשות עומק מיקוד מורחב (EDOF), מייצגת צעד גדול קדימה בכל הנוגע לניתוחי קטרקט. עדשות אלו מספקות למטופלים איכות ראייה טובה יותר והפרעות ראייה מופחתות כמו דיספוטופסיה (למשל הילות וסנוור) ותופעות לוואי נוספות שכיחות, שקורות עם דגמי עדשות תוך עיניות ישנות יותר מדגמים אחרים. חברות כמו Alcon ו- Johnson&Johnson למשל, הציגו בכנס סוגי עדשות תוך עיניות המורידות באופן משמעותי את הצורך במשקפיים, מטרה מרכזית עבור חולים לאחר ניתוח קטרקט. בנוסף, אלה נועדו לספק ראייה ברורה יותר על פני מגוון רחב יותר של מרחקים בהשוואה לעדשות מונופוקליות מסורתיות, ללא החסרונות הקשורים בדרך כלל לטכנולוגיות מולטיפוקל IOL ישנות יותר.
יצרנית מוצרי ניתוחי קטרקט, ריינר ((Rayner, עומדת להשיק את ה-RayOne Galaxy ו-Galaxy Toric, המתוארת כעדשה התוך-עינית הספירלית הראשונה בעולם (IOL) שתוכננה עם בינה מלאכותית (AI). על פי החברה, נעשה שימוש במנוע AI קנייני שהודגם על תוצאות המטופלים כדי ליצור את הספירלה הייחודית של RayOne Galaxy, המספקת טווח ראייה מלא מתמשך עם דיספוטופסיה ממוזערת, המושגת באמצעות אופטיקה לא מתפרקת עם אובדן אור של 0%. מנכ"ל ריינר, מר טים קלובר, מסר בכנס: "כולנו קוראים על הפוטנציאל לשינוי החיים של בינה מלאכותית, אבל זו דוגמה אמיתית לטכנולוגיה המשפיעה על תוצאות החולים".
טכניקות כירורגיות וחדשנות: צעד קטן לקטרקט, צעד גדול למנתח. החידושים הכירורגיים העדכניים ביותר בהליכי קטרקט הוצגו בכנס בברצלונה, תוך התמקדות במזעור סיבוכים כגון מירכוז IOL מאוחר, מצב שבו העדשה המושתלת משתנה וזזה לאורך זמן, ומשפיעה על איכות הראייה.
חידושים בנושא גלאוקומה:
בינה מלאכותית בניהול מצבי גלאוקומה: בינה מלאכותית פורצת לחיינו כמעט בכל תחום אפשרי, גם ברפואה וכעת משחקת תפקיד מרכזי בדיונים על גלאוקומה. מודלים של בינה מלאכותית אומנו לנתח מערכי נתונים גדולים, כגון תמונות רשתית, כדי לחזות את התקדמות המחלה ולסייע באבחון. מודלים אלו הראו דיוק אבחון גבוה, במיוחד בהבחנה בין מצב עיניים של גלאוקומה לעיניים רגילות, עם שיעורי סגוליות של עד 95%. בינה מלאכותית יכולה אפילו לזהות דפוסים עדינים בשכבות סיבי עצב ברשתית שהעיניים האנושיות עלולות להחמיץ, ומציעה כלי רב עוצמה לאבחון גלאוקומה בשלב מוקדם.
בינה מלאכותית מראה גם פוטנציאל בהפחתת תדירות בדיקות האבחון. לדוגמה, מערכות בינה מלאכותית יכולות לחזות שדות ראייה מנתוני OCT (טומוגרפיה קוהרנטית אופטית), מה שמפחית את הצורך בבדיקות שדות ראייה מסורתיות. חידושים אלה חשובים במיוחד בהגדרות מוגבלות במשאבים שבהם כלי אבחון נדירים.
גנומיקה וטיפול מותאם אישית בגלאוקומה: רפואה מדויקת באמצעות גנומיקה הייתה גולת הכותרת נוספת. מחקרים הראו שמוטציות בגנים כמו מיוצילין עלולות להוביל לסוגים ספציפיים של גלאוקומה. זיהוי הסממנים הגנטיים הללו מאפשר התערבויות ממוקדות יותר, כגון טכניקות כירורגיות ספציפיות כמו טרבקולוטומיה עבור חולים עם גלאוקומה הקשורה למיוצילין.
נתונים גנומיים משמשים גם לפיתוח ציוני סיכון פוליגניים, המסייעים לזהות אנשים בסיכון גבוה לפתח גלאוקומה, מה שמאפשר התערבות מוקדמת יותר. גישה מותאמת אישית לטיפול בגלאוקומה יכולה לחולל מהפכה בטיפול על ידי מתן אפשרות לאבחון מדויק יותר והתערבויות כירורגיות מותאמות, שיובילו לתוצאות טובות יותר.
לסיכום, צעד קטן לאדם, צעד גדול עבור קטרקט וגלאוקומה
בסך הכל, ESCRS 2024 הדגיש גם חידושים טכנולוגיים וגם מחויבות לקידום הטיפול בחולים באמצעות מחקר וחינוך. במרפאתנו אנחנו תמיד ערים לחידושים הטכנולוגיים והמחקריים בתחום רפואת העיניים ואנחנו מזמינים אתכם ליצור קשר ולהגיע אלינו למרפאה לייעוץ בכל מצב עיניים שקיים אצלך.