ניתוח קטרקט: תופעות לוואי, סיבוכים וסיכונים

ניתוח קטרקט תופעות לוואי גרפיקה

ניתוח קטרקט הוא הליך נפוץ לשיפור הראייה על ידי הסרת עדשת עין טבעית עכורה, והחלפתה בעדשה מלאכותית. למרות שההליך בדרך כלל בטוח, כמו בכל הליך כירורגי, לניתוח קטרקט תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים. אז בואו נדבר על מה חווים מנותחים לאחר ההליך.

תופעות לוואי נפוצות

בימים שלאחר הניתוח עלולות להופיע תופעות לוואי זמניות. ביניהן:

  • ראייה מטושטשת: הראייה עשויה להישאר מטושטשת מיד לאחר הניתוח, מכיוון שהעין מסתגלת לעדשה המלאכותית (עדשה תוך עינית, או IOL) שמחליפה את העדשה הטבעית. מצב זה בדרך כלל נפתר תוך מספר ימים.
  • רגישות לאור: רגישות לאור בוהק היא תגובה נורמלית נוספת לאחר הניתוח. משקפי שמש או מגני עיניים מיוחדים יכולים לסייע בהפחתת אי הנוחות בתקופה זו.
  • תחושת יובש או גירוד: חלק מהמטופלים עלולים לחוות יובש או להרגיש כאילו "נכנס להם משהו לעין". טיפות עיניים ומשחות יכולות להקל על תחושה זו, עד להסתגלות של הגוף לעדשה החדשה או עד לריפוי החתך הניתוחי.
  • אי נוחות קלה: גירוי קל בעיניים, גירוד או כאב אופייניים גם הם לאחר ניתוח קטרקט. אי הנוחות צריכה להיות מינימלית, ולרוב תטופל בתרופות שינתנו לכם ע"י מנתח הקטרקט.
  • השפעות אלו נורמליות, וחולפות בדרך כלל תוך מספר ימים עד שבוע. עם זאת, אם אי הנוחות מחמירה או הראייה מתדרדרת, חשוב להתייעץ עם המנתח.

סיבוכים אפשריים

למרות שניתוח קטרקט הוא בסיכון נמוך, ישנם סיבוכים פוטנציאליים שכדאי להיות מודעים אליהם, הכוללים:

1. זיהומים  

אחד הסיבוכים הנדירים אך המסוכנים במהלך ההליך. תסמינים: כאבי עיניים עזים, אדמומיות, נפיחות, פגיעה בראייה או הפרשות דמויות מוגלה. מצב זה דורש התערבות מיידית בין אם באמצעות טיפות עיניים, זריקות ישירות לעין. במקרים חמורים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח להסרת הזיהום.

2. היפרדות רשתית

גורמים: הרשתית עלולה להתנתק עקב טראומה פיזית במהלך הניתוח או הצטברות נוזלים מאחורי הרשתית, מה שגורם לה להתרומם מהחלק האחורי של העין. מטופלים הסובלים מקוצר ראייה גבוה (מיופיה) עלולים להיות בסיכון גבוהה יותר להפרדות הרשתית. תסמינים: הבזקי אור פתאומיים, פלוטרס (כתמים כהים בראייה), ותחושת וילון כהה נע על פני שדה הראייה. הטיפול כולל פרוצדורות כירורגיות שונות, כגון ניתוח לייזר הזרקת גז לעין או ויטרקטומיה (חיתוך של  הזגוגית). נהלים אלו מטרתם לחבר מחדש את הרשתית ולמנוע אובדן ראייה קבוע. ככל שמטפלים מוקדם יותר, כך סיכויי ההחלמה טובים יותר.

3. בצקת במקולה – מרכז הרשתית

זוהי תופעת לואי לא נדירה הקורית בממוצע 6-8 שבועות לאחר הניתוח. האיבחון נעשה על ידי OCT מקולרי.

הטיפול במצב זה לרוב על ידי טיפות עיניים ולעיתים נדירות על ידי הזרקת סטרואידים או חומרים אחרים לחלל הזגוגית. ניתן לעיתים למנוע הופעה של בצקת על ידי טיפול מקדים בטיפות עיניים הנוגדות דלקת בעיקר בקבוצת מטופלים בסיכון גבוה לפתח מצב זה כגון חולי סוכרת או בכאלה שפיתחו בצקת בניתוח של העין השנייה

3. אטימות קפסולה אחורית (PCO)

PCO מתרחש לרוב כשנתיים לאחר הניתוח כאשר קפסולת העדשה מתמלאת בתאי אפיתל, מה שמוביל לראייה עכורה. מצב זה לעתים קרובות מכונה גם "קטרקט משני". תסמינים: הראייה עלולה להיות מטושטשת או מעורפלת, בדומה לקטרקט המקורי. הטיפול בPCO הוא באמצעות הליך לייזר פשוט ונטול כאבים הנקרא YAG לייזר קפסולוטומיה. הלייזר יוצר חור קטן בקפסולה העכורה, המאפשר לאור לעבור דרכה. הליך מהיר, ובדרך כלל הראייה משתפרת כמעט מיד לאחר הטיפול.

4. לחץ תוך עיני מוגבר (IOP)

ניתוח קטרקט עלול לעיתים לגרום לעלייה זמנית או קבועה בלחץ העין עקב חסימת ניקוז נוזלי העין, דימוםבאזורי הניקוז או דלקת. מטופל שסובל מגלאוקומה נמצא בסיכון מוגבר לסיבוך זה. תסמינים של לחץ תוך עיני מוגבר כוללים  כאבי עיניים, כאבי ראש, הפרעות בשדה הראייה בסביבה מוארת או ראייה מטושטשת. רובם לא ירגישו כלל את הלחץ התוך עיני המוגבר. טיפול במצב זה הוא טיפות עיניים או תרופות בבליעה המשמשות להורדת הלחץ. במקרים חמורים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח להפחתת לחץ על ידי ניקוז הנוזלים או לעיתים לייזר להפחתת ייצור הנוזלים בעין. ניטור ומעקב אחר רמות הלחץ התוך עיני לאחר הניתוח הם חיוניים, במיוחד עבור חולי גלאוקומה.

5. פריקת עדשה תוך עינית (IOL).

העדשה יכולה במקרים חריגים להתנתק ממקומה עקב איחוי לא תקין, טראומה כלשהי או בעיות במבנה התמיכה בעדשה (למשל, היחלשות הסיבים האחראיים על החזקת העדשה במקומה). תסמינים של ראייה מטושטשת או כפולה, אי נוחות כללית באיזור העיניים. הטיפול בהתאם לחומרה, אפשרויות הטיפול נעות בין מיקום מחדש של העדשה, להחלפה כירורגית.

מניעה ומעקב לאחר ניתוח

כדי להפחית את הסיכון לסיבוכים אלו, חיוני לעקוב אחר הנחיות מנתח הקטרקט לאחר הניתוח. אלה כוללים שימוש בתרופות שנקבעו (כגון טיפות עיניים אנטיביוטיות ואנטי דלקתיות), והגעה לביקורות מתוכננות., ודיווח מיידי על כל תסמינים חריגים למנתח. התערבות מוקדמת חיונית לניהול סיבוכים בצורה יעילה.

ניתוח קטרקט הוא מההליכים המוצלחים ביותר, אך הבנת הסיכונים וכיצד לטפל בהם יכולה לשפר משמעותית את התוצאות ואת שביעות רצון המנותח.


גורמי סיכון פוטנציאליים לסיבוכים

חולים מסוימים עשויים להיות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים עקב מצבים בריאותיים בסיסיים.

  • סוכרת: חולים עם סוכרת עלולים להתמודד עם סיכון גבוה יותר לסיבוכים לאחר הניתוח, במיוחד בעיות ברשתית.
  • מצבי עיניים קודמים: אנשים עם מחלות עיניים קיימות כמו גלאוקומה או היפרדות רשתית עשויים להיות בעלי סבירות גבוהה יותר לסיבוכים לאחר ניתוח קטרקט.
  • שימוש בתרופות: תרופות מסוימות, במיוחד מדללי דם או סטרואידים מסוימים, עלולים להגביר את הסיכון לסיבוכים. על המטופלים לדון בהיסטוריה התרופתית שלהם עם הרופא המנתח כדי להבטיח ניהול נכון.

מזעור סיכונים והתאוששות נכונה

כדי למזער סיכונים, חשוב לעקוב אחר הוראות הטיפול לאחר הניתוח. פגישות מעקב קבועות מאפשרות למנתח שלך לעקוב אחר התקדמות הריפוי ולאתר בעיות בזמן. חשוב מאוד לציין שרוב החולים חווים שיפור משמעותי בראייתם תוך מספר ימים לאחר הניתוח, והסיבוכים שהזכרנו כאן הם נדירים. עם זאת, זיהוי מוקדם של בעיות הוא המפתח למניעת סיבוכים חמורים יותר.

לסיכום

ניתוח קטרקט הוא בדרך כלל דרך בטוחה ויעילה לשקם את הראייה, אך הבנת תופעות הלוואי, הסיבוכים והסיכונים האפשריים היא חיונית לטיפול נאות. שמירה על הנחיות הרופא המנתח  וערנות לאחר הניתוח מבטיחה שניתן לטפל בכל בעיה באופן מיידי, מה שמוביל להחלמה חלקה יותר ולתוצאות חזותיות טובות יותר. התייעצו תמיד עם מנתח העיניים שלכם אם אתם נתקלים בתסמינים כלשהם לאחר הניתוח. לכל שאלה נוספת או ייעוץ אנו מזמינים אתכם ליצור קשר עם מרפתאנו.

שיתוף:

מאמרים נוספים

גרפיקה טיסה לאחר ניתוח קטרקט

סגרתם טיסה אחרי ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט הוא אחד ההליכים הנפוצים והמצליחים ביותר בעולם, עם למעלה מ-28 מיליון ניתוחים שמתבצעים מדי שנה.למרות שהניתוח עצמו פשוט ובעל שיעורי הצלחה גבוהים, מטופלים

גרפיקה גלאוקומה 2025

גלאוקומה – תחזיות וחידושים לשנת 2025

גלאוקומה, אחת מהמחלות העיניים הנפוצות בעולם, נחשבת לגורם מוביל לעיוורון בלתי הפיך. עם התקדמות המדע, שנת 2025 מביאה עימה גם חידושים בטיפול, באבחון ובמניעה של

צרו קשר

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support