לפני שנבין מה הוא קטרקט משני, נדבר על המצב הראשוני – קטרקט היא מחלת עיניים המסמלת עדשת עין טבעית עכורה. עדשה עכורה גורמת לראייה לקויה, ולעיתים לאובדן ראייה מוחלט אם לא מטופלת בזמן וכראוי. התפתחות קטרקט קשורה בדרך כלל להזדקנות טבעית, אך מחלת עיניים זו יכולה להיגרם ממספר גורמים, כולל יתר לחץ דם, סוכרת, פציעות עיניים קודמות, היסטוריה משפחתית וחשיפה לקרינת UV.
ככל שאנו מתבגרים, הסיכוי שלנו לפתח קטרקט גדל באופן דרסטי. שכיחות מחלת הקטרקט והצורך בטיפול יעיל הולידו סוגים שונים של ניתוחי קטרקט – מניתוח קטרקט קונבנציונלי, ועד ניתוח קטרקט מתקדם בסיוע לייזר.
אחד הסיכונים הקשורים לניתוח קטרקט הוא חזרה פוטנציאלית של הקטרקט לאחר הניתוח. המצב נוצר בעין שעברה ניתוח קטרקט והוא עלול להיווצר בטווח זמן של מספר שבועות, עד שנים.
מהם הסימנים והתסמינים של קטרקט משני?
חזרה פוטנציאלית של קטרקט יכולה להתפתח בטווח זמן של חודשים או שנים לאחר השלמת ניתוח קטרקט. מכיוון שקטרקט משני הוא עדיין קטרקט, הסימנים והתסמינים דומים לסימנים והתסמינים של קטרקט ראשוני (הקטרקט שהיה קיים בתחילה). אדם עם קטרקט משני עלול לחוות:
- ראייה מטושטשת או מעורפלת
- קושי בראייה לטווחים קרובים
- קושי בראייה לטווחים רחוקים
- קושי לתפוס צבעים וניגודים
- בוהק קל
- הילות סביב אורות
לאחר ניתוח קטרקט ראשוני, מנתח הקטרקט שלך יקבע פגישות מעקב במרווחים של עד שישה חודשים לאחר הניתוח כדי לעקוב אחר התפתחות פוטנציאלית של קטרקט משני וסיבוכים אחרים. אם עברת ניתוח קטרקט, ואתה מתחיל לחוות כל אחד מהתסמינים שמוכרים לך, חשוב ליידע את רופא העיניים שלך.
מה גורם לקטרקט משני?
מצב זה מתרחש כאשר חלבון מתחיל להצטבר על קפסולת העדשה האחורית של העין. קפסולת העדשה האחורית היא קפסולה בחלק האחורי של העין המכילה את העדשה תוך עינית המלאכותית שהושתלה במהלך ניתוח קטרקט.
בחלק מהחולים, תאי האפיתל של העדשה הטבעית הקודמת עדיין נשארים בקפסולה האחורית. עם הזמן, תאים אלו יתרבו ויתקבצו יחדיו בנסיון לשחזר את העדשה הטבעית, מה שמעכיר את הקפסולה ומונע מאור להגיע לרשתית. לפיכך, גוש תאי האפיתל יחסום את הראייה, מה שיוביל לקפסולת עדשה אטומה ולראייה עכורה ומעורפלת.
מי נמצא בסיכון?
כמעט בלתי אפשרי לצפות אצל איזה מטופלים הקטרקט יחזור, אבל גורם סיכון אחד בטוח – כדי שאדם יפתח קטרקט משני, חייב להיות לו קטרקט ראשוני. יש לציין כי קטרקט משני הוא מצב שכיח למדי אחרי ניתוח קטרקט ופוגע בכ-20% מהמטופלים שעברו ניתוח זה.
אנשים מתחת לגיל 60 שעברו בעבר ניתוח קטרקט, ניתוח גלאוקומה או ניתוח רשתית נמצאים בסיכון גבוה יותר לחזרה פוטנציאלית של הקטרקט.
כיצד מטפלים בקטרקט משני?
הטיפול למיגור קטרקט משני הוא קפסולוטומיה בלייזר יאג (YAG). קפסולוטומיה בלייזר היא פרוצדורה יחסית פשוטה והיא מסתיימת תוך מספר דקות בלבד. לפני ההליך, רופא העיניים יתן טיפות עיניים רפואיות הגורמות לאישון להתרחב. באמצעות הלייזר המתקדם, מנתח הקטרקט יבצע חתך בקפסולה האחורית בכדי לאפשר מעבר אור לרשתית.
לאחר מכן רופא העיניים יבדוק את הקפסולה האחורית כדי לוודא שההליך הצליח ולא גרם לתופעות לוואי. במשך מספר שעות לאחר ההליך, ייתכן שתחווה ראייה מטושטשת קלה. זוהי השפעה מקובלת וידועה של טיפות העיניים הניתנות.
לסיכום, הקטרקט מכה שנית?
ראשית, נציין כי דאגות מחזרה של קטרקט לא אמורות למנוע ממך לבחור בניתוח קטרקט "ראשוני". גם לניתוח קטרקט וגם לקטרקט משני או אטימות הקפסולה האחורית יש סיכונים מינימליים, ואחוזי ההצלחה של ניתוחים אלה הם מהגבוהים בתחומי הרפואה. בעוד קטרקט משני יכול לגרום לתסמינים דומים לקטרקט המקורי של המטופל, מדובר במצב שונה מאוד, והרבה יותר קל לטיפול.
ביקורים קבועים אצל רופא העיניים שלך יסייעו לשמור על רוב צורות מחלות ומצבי העיניים בשליטה. אנו ממליצים לשוחח עם רופא העיניים שלך אם אתה מתחיל לחוות כל סוג של הידרדרות בראייה לאחר ניתוח קטרקט.