טיפול לייזר בגלאוקומה – בחזית הרפואה
גלאוקומה היא קבוצת מחלות שהמשותף להם הוא פגיעה בלתי הפיכה בעצב הראייה ובשדה הראייה, ונוצר לרוב כתוצאה מלחץ תוך עיני מוגבר. הלחץ התוך עיני הוא מבין כל הגורמים האפשריים לגלאוקומה הפרמטר היחידי הניתן לשינוי והורדת הלחץ התוך עיני הן בחולים עם גלאוקומה בלחץ גבוה והן עם גלאוקומה בלחץ נורמאלי הוכח כעוצר או מאט את קצב התדרדרות המחלה. המחלה גורמת ללא טיפול מתאים לאובדן ראייה חמור והיא הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי.
היענות לטיפול התרופתי המקובל בגלאוקמה
רוב רופאי העיניים באופן מסורתי יתחילו את הטיפול בגלאוקומה בטיפול תרופתי דהיינו בטיפות עיניים. אולם היענות לטיפול היא נמוכה ביותר. מסתבר שבטיפול תרופתי של טיפה אחת ביום בלבד ההיענות היא 50-75%. אולם רוב מטופלי הגלאוקומה נאלצים לקחת יותר מסוג אחד של טיפות וההיענות יורדת אז ל 30%. כמו כן לטיפול התרופתי חסרונות רבים: הטיפות גורמות לתופעות לוואי ניכרות כגון אדמומיות יובש עקצוץ תחושת גוף זר, מצב דמוי דלקת והחומרים המשמרים בעיקר הBAK (בנזלקוניום כלוריד) גורמים לocular surface disease. דבר זה משפיע כמובן על איכות החיים של המטופלים ובהכרח על ההיענות לטיפול. תופעה נוספת הכרוכה בטיפול היא שרמת התרופה בעין אינה אחידה לאורך כל היממה ואנו רואים פלוקטואציות רבות במדידת הלחצים בשעות שונות של היממה.
טיפול בלייזר בגלאוקומה
הטיפול בלייזר בגלאוקומה פתוחת זווית מקובל כטיפול קו שני לאחר הטיפול התרופתי. הן במידה והטיפול התרופתי לרוב לאחר טיפול הודד או משולב של שתי תרופות לא הוריד את הלחץ ללחץ המטרה או שהיו תופעות לואי שלא איפשרו טיפות טופיקלי. הטיפול נעשה בעבר עם לייזר ארגון על גבי הטרבקולום הפיגמנטרי והיה גורם לירידה בלחץ התוך עיני במנגנון של שפעול ציטוקינים ומאקרופאגים ה"מנקים" את תעלות הניקוז ובכך גורמים לremodeling של הטרבקולום. טיפול זה בלייזר משפיע בכ 80% המטופלים וגם באלה שמשפיע תוך 5 שנים כ 50% מאבדים את האפקט הטיפולי ולכן יש צורך לחזור על הטיפול. טיפול זה גורם לצלקות באבדן המבנה הנורמלי את הטרבקולום ולכן ניתן לחזור על הטיפול פעם אחת בלבד דהיינו 180 מעלות בכל טיפול. בשנים האחרונות חל מהפך בטיפול בלייזר עקב השימוש בלייזר סלקטיבי SLT שהוא לייזר סלקטיבי לתאי הפיגמנט שבטרבקולום. יתרונו בכך שכמות האנרגיה המופעלת בזמן הטיפול נמוכה בצורה משמעותית מהלייזר הישן והארכיטקטורה של תאי הטרבקולום נשמרת במידה כזו המאפשרת טיפולים חוזרים לפי הצורך. עובדה זו גרמה למטפלים רבים בעולם להפוך את הלייזר לקו ראשון של טיפול בגלאוקומה . יש לציין שטיפול זה עד כה אינו נמצא בסל התרופות ולרוב בשימוש במערכות פרטיות בלבד.

יתרונות הטיפול בלייזר
היתרון בטיפול זה כפי שציינתי קודם הוא ההיענות לטיפול. הטיפול בעצם גורם לכך שאנו לא תלויים ברצונו או ביכולתו של המטופל להזליף טיפות עיניים.
סיבה שנייה נעוצה בעלויות הטיפול. בעבודה שפורסמה בארה"ב לפני מספר שנים נמצא שעלות הטיפול בלייזר זולה ב 30% מהטיפול התרופתי בתחשיב של 5 שנים טיפול שזהו בממוצע משך השימור של טיפול בודד בלייזר.
סיבה שלישית היא מחקרים שהראו שהלייזר הזה פחות אפקטיבי בחולים שכבר מטופלים בטיפות תרופתי בעיקר בתרופות מקבוצה של פרוסטגלנדין אנאלוג שהיא התרופה השכיחה ביותר לטיפול בגלאוקומה . ולכן יהיה יותר הגיוני להציע למטופלים המתאימים טיפול ראשוני בלייזר ולא בטיפול תרופתי.
טיפול לייזר בגלאוקומה בגלאוקומה יכול להוריד את הלחץ ב25% ומשפיע בכ80% מהמטופלים. טיפול זה באופן עצמאי או בשילוב עם טיפה בודדת יכול לאזן את הלחץ התוך עיני ובכך למנוע את המשך התדרדרות המחלה ולמנוע עיוורון.
תופעות הלוואי של הטיפול
תופעות הלואי של הטיפול בSLT הן קלות בלבד. הטיפול נעשה באופן אמבולטורי ההכנה והטיפול עצמו נמשכים דקות ספורות וניתן לחזור לחיי שגרה מיד לאחר הטיפול ללא הגבלות מיוחדות.
הטיפול עלול להיות מלווה באדמומיות קלה בעיניים ואי נוחות ביומיים הראשונים.
הטיפול מתאים אם כך לחולי גלאוקומה כקו ראשון או לחולי גלאוקומה המתקשים בהזלפה מדוייקת של התרופות או שתופעות הלואי מקשות עליהם. כמו כן מתאים לחולי גלאוקומה מטופלים אולם לא הגענו איתם ללחץ המטרה בכדי למנוע המשך התדרדרות בראייה.
הטיפול ב SLT יכול למנוע את הצורך בנטילת תרופות נוספות או בניתוח ומהווה אלטרנטיבה טיפולית כעת גם במרכז הרפואי תל אביב עם טופס התחייבות מקופ"ח למרות שאינו בסל התרופות.