טיפולים חדשים בגלאוקומה
מטופלים רבים שואלים אותי האם הם עלולים להתעוור ממחלת הגלאוקומה?
ובכן, שאלתם מוצדקת כיוון שגלאוקומה הינה הגורם מספר שתיים לעיוורון בעולם המערבי.
30 אחוזים מחולי הגלאוקומה יתעוורו בעין אחת וכעשרה אחוזים יתעוורו בשתי עיניים.
הגלאוקומה נקראת גם "הגנב השקט של הראייה", וזאת מכיוון שהחולים אינם מרגישים את רב השלבים המוקדמים של המחלה. ראשית, כיוון שהגלאוקומה, בניגוד למה שרבים חושבים – אינו גורמת לכאבים ושנית חדות הראייה נשמרת לאורך רב תקופת מחלתם, ונפגמת רק בשלבים מאד מתקדמים כשכבר נוצר נזק ניכר לעצב הראייה.
סיבות לעיוורון בחולי גלאוקומה – מודעות היא גורם מרכזי
המודעות למחלה היא הגורם החשוב ביותר לדעתי למניעת עיוורון. הסיבה העיקרית שחולי גלאוקומה מתקדמים בנזק לעצב הראייה עד כדי אבדן מוחלט של הראייה נעוצה בעובדה שהם אינם נבדקים כלל על ידי רופאי עיניים ובכך אינם מזהים את המחלה בשלביה המוקדמים. נכון שלא ניתן לבדוק את כלל האוכלוסייה בבדיקות סקר מקדימות אבל ניתן לבדוק את אלה שנמצאים בקבוצות סיכון ללקות במחלה.
גורמי הסיכון העיקריים הידועים לנו הם בראש ובראשונה היסטוריה משפחתית חיובית בקרובים דרגה ראשונה ( ולכן הם אוכלוסיית היעד הראשונית להיבדק) גיל מבוגר (עם הגיל הסיכון עולה), סוכרת, קוצר ראייה לחץ דם לא יציב, טראומה או ניתוח תוך עיני בעבר וטיפול בסטרואידים (קורטיזון).
הסיבה השנייה לעיוורון בחולי גלאוקומה ידוע ומטופל נעוצה בחסר היענות של החולה לטיפול מה שנקרא בשפה המקצועית COMPLIANCE. בניגוד לטיפולים תרופתיים אחרים כגון טיפול אנטיביוטי בזמן דלקת הינם לרב טיפולים זמניים וחולפים כעבור פרק זמן של שבועות בודדים לכל היותר, הטיפול בגלאוקומה הינו טיפול כרוני לכל החיים. טיפול זה מחייב הבנה ושיתוף פעולה מלא של המטופל והמטפל.
טיפולים חדשים לגלאוקומה – טיפות עיניים גלאוקומה
הטיפול בגלאוקומה כרוך לרוב בטיפות עיניים ולעיתים נדירות יותר בטיפול בכדורים דרך הפה.
הזלפת הטיפות אינה קלה כלל ודורשת מיומנות רבה מצד המטופל או בן משפחה העוזר לו בטיפול זה. הטיפול שנועד להוריד את הלחץ התוך עיני מתחיל לרוב בטיפול בסוג אחד של תכשיר ולעיתים יש צורך בהוספה של תכשירים שונים בכדי לאזן את הלחץ התוך עיני. חלק מהטיפות ניתנות אחת ליום, חלקן פעמיים ביום וישנן תרופות הניתנות אף ארבע פעמים ביום. עלינו לזכור שרוב המטופלים שייכים לאוכלוסייה המבוגרת כאשר ריבוי טיפות ובקבוקים עלול לבלבל אותם ועם השנים רעד בידיים וקוארדינציה לקוייה מקשים על טיפול תרופתי נאות. ככל שנגדיל את מספר הבקבוקים (מספר סוגים של טיפות) וככל שנגדיל את מספר הטיפות הכללי ביממה נקטין את היענות החולים לטיפול ובכך נקטין את הסיכוי לאזן את הלחץ התוך עיני ואת הסיכוי להתדרדרות המחלה עד כדי עיוורון. בנוסף ריבוי טיפות גורם בין השאר לתופעות לוואי מקומיות (גרד עקצוץ, תחושת גוף זר, אלרגיה וכו') ותופעות לוואי גופניות בהתאם לסוג התרופה.
בעבר ניתנו טיפות שחייבו טפטוף כל שש שעות, אולם בהמשך פותחו טיפות שניתנות פעמיים ביום ומזה עשור אנו משופעים בטיפות עיניים יעילות מאד הניתנות אחת ליממה בלבד.
תרופות גלאוקומה אלו גרמו לשיפור ניכר באיזון הלחץ התוך עיני וירידה משמעותי בכמות הטיפולים האחרים בגלאוקומה כגון לייזר וטיפולים ניתוחיים כמו הליכים זעיר פולשניים (MIGS).
התרגלות של הגוף לטיפולים התרופתיים בגלאוקומה
בשנים האחרונות התעוררה בעיה הקשורה בסבילות של הגוף לטיפולים התרופתיים שהיו בעבר מאד יעילים. עובדה זו חייבה הוספה של טיפות נוספות על הטיפול הקיים לחולה הספציפי ועל ידי הוספת טיפות הורדנו את היענות החולים לטיפול התרופתי ששוב חזר להיות מורכב עם מספר בקבוקים ביממה. במקביל חלה עלייה במספר הטיפולים הלא תרופתיים בחולי הגלאוקומה.
בשנים האחרונות פותחו תרופות חדשות שהן תרופות שילוב כלומר תרופות המשלבות שני מרכיבים בבקבוק אחד. בעקבות ההצלחה הראשונה של חברת MSD עם הטיפול המשולב ב COSOPT התעוררו חברות תרופות נוספות ופיתחו תרופות משולבות שמטרתן הגברת היעילות התרופתי על ידי שיפור ההיענות והורדת תופעות הלוואי המקומיות של הטיפות (בקבוק אחד במקום שניים).
תרופות גלאוקומה חדשות שיצאו לאחרונה
- רופרסה (Rhopressa) – החומר הפעיל, Netarsudil משמש לטיפול בלחץ גבוה בתוך העין עקב מצבי עיניים מסוימים (כגון גלאוקומה עם זווית פתוחה, יתר לחץ דם עיני). תרופה זו פועלת על ידי הגברת זרימת הנוזל אל מחוץ לעין ומומחי גלאוקומה רבים רואים בתרופה החדשה, במינון של פעם ביום, הזדמנות לפשט את משטרי הטיפול הקפדניים. החידוש של Netarsudil ביכולתו או בספציפיות שלו ליישם את מנגנון הפעולה שלו ישירות במסלול היציאה הטראבקולרי הקונבנציונלי.
- רוקלטאן (Rocklatan) – היא טיפת עיניים משולבת המורכבת משתי תרופות הפועלות יחד להורדת הלחץ התוך עיני. כמו ברופרסה שהזכרנו קודם גם כאן החומר הפעיל הוא Netarsudil אך במקרה זה הוא משולב יחד עם Latanoprost. Netarsudil הוא ממשפחת מעכבי ROCK (Rho-kinase inhibitors) והLatanoprost הוא פרוסטגלנדין. נמצא שהוא נסבל היטב והשימוש בו אינו גורם בדרך כלל לתופעות לוואי מערכתיות.
- לטנופרוסטין בונוד (Latanoprostene Bunod) – הוא פרוסטגלנדין המשמש להפחתת יתר לחץ דם עיני או לטיפול בגלאוקומה עם זווית פתוחה. הוא האנלוג הראשון של פרוסטגלנדין שאחד המטבוליטים (שם כולל לכל תרכובת המיוצרת בתהליך של חילוף חומרים) שלו הוא תחמוצת החנקן (NO) שמשפיעה על ההרפיה של רקמות ותאים.
כדי להבין באמת אילו מהתרופות עשויות להתאים לכם, אנחנו ממליצים להתייעץ עם מומחה גלאוקומה ומזמינים אתכם ליצור קשר עם מרפאתנו.