כל מה שצריך לדעת לפני ולאחר ניתוח קטרקט

ניתוח קטרקט גרפיקה ואילוסטרציה

מהו קטרקט?

קטרקט הוא מצב בו עדשת העין נהיית עכורה והוא הסיבה העיקרית לירידה ביכולת הראיה בגיל המבוגר.

עדשת העין אחראית על מעבר קרני האור אל הרשתית ועל מיקוד הראיה

העדשה שעשויה רקמה שקופה וגמישה עלולה להשחק עם השנים וכך אנו רואים שבגילאי 60 קיימת שכיחות של 10% בשחיקת העדשה בעוד בגילאי 75 ומעלה מספר זה מזנק לכ45% מהאוכלוסיה.
קיימות סיבות נוספות להתפתחות קטרקט כמו סוכרת, חשיפה לקרינה, דלקות עיניים, חבלה בעדשת העין וכן שימוש בטיפות עיניים או תרופות מסוימות. קטרקט יכול להתפתח אף אצל תינוקות וילדים כתוצאה ממום מולד.

מתחילים לאט ואז מגבירים

בין הגורמים שנחשבים למזרזים את תהליך העכירות של עדשת העין נמצאים עישון, אלכוהול, חשיפה מוגברת לקרינת השמש, ושימוש ממושך בסטרואידים.

מטופלים המאובחנים בקטרקט ברוב המקרים יתלוננו על קושי או שינוי ביכולת הראיה ואף קושי בהבחנה בין צבעים וגוונים במקרים מסויימים וכן על סינוור.

למרות שניתן לטפל בסימפטומים של קטרקט ע"י התאמת משקפיים הטיפול בבעיה עצמה הוא כירורגי וכולל החלפה של עדשת העין בעדשה מלאכותית תוך-עינית (IOL).

כיצד מבוצעת הפעולה הכירורגית בניתוח קטרקט

ניתוח הקטרקט הוא הניתוח הנפוץ ביותר בתחום ומהמוצלחים ברפואה.

ברוב המקרים מדובר בניתוח אמבולטורי בסופו לא נדרש אשפוז והמטופל משתחרר לביתו.

הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ע"י  טיפות הרדמה או ג'ל הרדמה והמטופל בהכרה מלאה אך לא חש בכאב. כפי שהזכרנו, מטרת הניתוח היא הסרת העדשה העכורה והשתלה של עדשה חדשה מלאכותית.

השיטה המתקדמת והנפוצה ביותר לטיפול בקטרקט כיום נקראת פאקואמולסיפיקציה (PHACOEMULSIFICATION) או בקיצור פאקו.

ברוב המקרים נבחר בשיטה המכנית בה נעזרים במכשור מתקדם כדי לבצע חתך בגודל של כ 2 מ"מ  דרכו  באמצעות שימוש באולטרה סאונד נרסק את העדשה ונשאב את החלקים שלה.

השלב הבא בניתוח הוא השתלה של עדשה מלאכותית במקום זו שהסרנו.

כיום ישנם מגוון רב של עדשות העונות על מגוון רב של צרכים ודרישות של המטופל.

במקרים מיוחדים ויוצאי דופן בהם העדשה קשיחה במיוחד יתכן ונאלץ להשתמש בשיטה הידנית בה המנתח יבצע ידנית חתך באורך של 5-6 מ"מ דרכה יוציא את עדשת העין כולה, ישאב את קליפת העדשה וישתיל במקומה עדשה מלאכותית קשיחה יותר עשויה פולימר אקרילי.

שיטת ניתוח זו דורשת תפרי ניילון והחלמה ממושכת יותר אם כי די נדיר שיש צורך להשתמש בה.

השתלת עדשות בניתוח קטרקט

השתלת עדשות מולטיפוקליות או עדשות לתיקון צילינדר – במצב של קטרקט יש צורך לבצע ניתוח להסרת העדשה העכורה ולהשתיל במקומה עדשה מלאכותית חדשה המקטינה את התלות של המנותח במשקפיים ומשפרת את הראייה.

ניתוח קטרקט בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר – בניתוח קטרקט בלייזר משתמשים בלייזר לביצוע פתיחת הקופסית העוטפת את העדשה וחיתוך העדשה. שיטה זו אינה שונה מבחינת תוצאותיה לשיטה ללא השימוש בלייזר במיוחד בידיים מיומנות של מומחה קטרקט.

סיכונים וסיכויי הצלחה

בכל פעולה כירורגית קיימים סיכונים, אך הודות לטכנולוגיות מתקדמות ופיתוחים תמידיים בסוגי העדשות המוצאות למטופלים, ניתוח הקטרקט נחשב לאחד המוצלחים בעולם הרפואה עם אחוזי הצלחה של 95-98% והוא מהשכיחים ביותר בתחום רפואת העיניים.

על אף שרוב הניתוחים מוצלחים, תיתכן ירידה ביכולת הראייה לאחר זמן מה מביצוע הניתוח כתוצאה מעכירות קופסית העדשה.

במקרה כזה נבצע טיפול לא פולשני בלייזר שמטרתו לשפר את יכולת הראיה ע"י ניקוי החלק העכור.

קיימים גם סיבוכים נדירים שעלולים להגרם כתוצאה מזיהום או קרע ובהם תדרש התערבות נוספת.

תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט

בשבוע הראשון נדרש המנותח להקפיד לא להרטיב או לשפשף את העין ולהמנע מחבלה בזמן השינה ע"י מגן פלסטיק יעודי.

בנוסף ידרש המנותח להמנע מפעילות גופנית ומרחצה בבריכה או בים למספר שבועות.

בחודש עד חודש וחצי שלאחר הניתוח יידרש במטופל להשתמש בטיפות עיניים המסייעות בהליך הקליטה של העדשה החדשה ובתהליך ההחלמה. מטופלים רבים מדווחים על ראייה ברורה בתוך מספר ימים לאחר ניתוח קטרקט. אבל כל אדם מגיב בצורה שונה וייתכן שתצטרכו זמן נוסף לפני שתשובו לראות בצורה אופטימלית.

שיתוף:

מאמרים נוספים

גרפיקה טיסה לאחר ניתוח קטרקט

סגרתם טיסה אחרי ניתוח קטרקט?

ניתוח קטרקט הוא אחד ההליכים הנפוצים והמצליחים ביותר בעולם, עם למעלה מ-28 מיליון ניתוחים שמתבצעים מדי שנה.למרות שהניתוח עצמו פשוט ובעל שיעורי הצלחה גבוהים, מטופלים

גרפיקה גלאוקומה 2025

גלאוקומה – תחזיות וחידושים לשנת 2025

גלאוקומה, אחת מהמחלות העיניים הנפוצות בעולם, נחשבת לגורם מוביל לעיוורון בלתי הפיך. עם התקדמות המדע, שנת 2025 מביאה עימה גם חידושים בטיפול, באבחון ובמניעה של

צרו קשר

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support